top of page

De 7 voordelen van elektrisch varen op een rijtje

Elektrisch varen wordt steeds populairder dit heeft te maken met de vele voordelen die elektrische varen biedt. Ook zijn er natuurlijk belangrijke punten die u moet meenemen in uw overweging over elektrisch varen. Hieronder alle voordelen op een rijtje.


Northman 1200 Electric Motoryacht

De voordelen van elektrisch varen:

1. Stil

Elektrisch varen is stil, tijdens het varen is het puur genieten van de natuur om u heen. U hoort het kabbelen van de golfjes, het wuivende riet, of de overvliegende vogels waardoor u zich optimaal kunt ontspannen.


2. Schoon

Elektrisch varen is schoon doordat er geen uitstoot is. Dit betekent ook dat u niet in de uitlaatgassen zit als de wind de verkeerde kant op staat. Daarnaast is ook goed voor de natuur, omdat er geen stikstof of CO2 vrijkomt tijdens het varen.


3. Comfortabel

U geniet continue van de ‘zeilbeleving’ ook met de motor aan. U zult zien dat u langere vaartochten maakt door de rust tijdens het varen. Daarnaast kunt u makkelijk een gesprek met elkaar voeren zonder dat u het motorgeluid moet overstemmen.


4. Economisch

Door een elektrische aandrijving aan boord van uw schip te hebben vaart u ook een stuk economischer omdat u en minder onderhoudskosten heeft en omdat u zuiniger vaart door de efficiënte elektrische aandrijving.


5. Gemakkelijk

Niet alleen vanwege het weinige onderhoud is elektrisch varen gemakkelijk. Ook omdat u na een dagje varen alleen hoeft te denken om de walstroom kabel in de laadpaal te doen en u kunt de volgende keer zo weg varen!


6. Weinig onderhoud Hierboven werd het al even genoemd, een elektrische aandrijving heeft weinig onderhoud nodig. Dit komt omdat er weinig bewegende delen zijn vergeleken met een verbrandingsmotor waardoor de slijtage minimaal is. Ook hoeft er bijvoorbeeld geen olie ververst te worden.


7. Vaarkwaliteiten

Elektrische varen is ook fijn vanwege de goede vaareigenschappen. De motor reageert meteen op de uitgestuurde vraag. Verder is de besturing simpel in gebruik.

Actieradius

Bij elektrisch varen denkt u al snel aan een beperkte range, kortweg de batterijcapaciteit is niet groter. Batterijen zijn kostbaar en zwaar dus je wilt er niet teveel van installeren aan boord. Echter kan deze ballast soms ook voordelen hebben zo kan het zorgen voor meer stabiliteit in de boot. Tevens bieden wij ook de mogelijkheid om met een relatief klein batterijpakket in combinatie met een range extender een (bijna!) onbeperkte range te hebben. Hoe zit dit? De range extender produceert de stroom die u aan boord nodig heeft; om de batterijen weer op te laden en voor de aandrijving. De grootte van de tank bepaalt in dit geval de actieradius van uw boot. Voor de range extender zijn er twee keuzes. De zero-emission range extender in de vorm van een direct methanol fuel cell. Lees hier meer over de Fuel Cell. Of u kunt gaan voor de welbekende diesel generator.

Conclusie

Als u uiteindelijk besluit om voor elektrische aandrijving te kiezen is uw boot straks niet alleen klaar voor de toekomst u heeft ook het vooruitzicht om in alle stilte en rust van uw vaartocht te kunnen genieten. Laat u wel goed informeren over het elektrische systeem wat aan boord geïnstalleerd wordt en zorg goed voor uw batterijen, dan kunt u langdurig plezier hebben van elektrisch varen.Comments


bottom of page